Στη σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα που την τελευταία βδομάδα έφθασε το 75%,  αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.

Αναφερόμενος, στη μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι «ζήτημα χρόνου» να γίνει η κυρίαρχη και στην Ελλάδα, τονίζοντας για ακόμα μια φορά, ότι οι ανεμβολίαστοι «ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά». «Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα» τόνισε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι πάνω από το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας που παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας στη σύσκεψη, έδωσε έμφαση στις τρεις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα: Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο. Μάλιστα, επισήμανε πως η τάση αυτή παρατηρείται στις νεότερες ηλικίες. Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, αναφέρθηκαν στις ιχνηλατήσεις που έχουν γίνει, επισημαίνοντας πως οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης. Οι υπουργοί Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επεσήμαναν τη σημασία συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων ανά περιοχή, ώστε να γίνει στοχευμένη εμβολιαστική προσπάθεια.