Ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και ο τακτικός προσυμπτωματικός έλεγχος των γυναικών αποτελούν μονόδρομο για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη νοσήματα.

Ως εκ τούτου, η δωρεάν ένταξη του εμβολιασμού και των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και η εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου των γυναικών θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα από την Πολιτεία, ως σημαντικό σκέλος της προσπάθειας εκρίζωσης του ιού από τη χώρα μας.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο συμπέρασμα της διαδικτυακής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η σύμπραξη συλλόγων ασθενών «Ελληνική Συμμαχία κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)», (Ελληνική Συμμαχία για τον HPV), με σκοπό την παρουσίαση των στόχων και των προτάσεών της για την εξάλειψη της HPV λοίμωξης. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Αρχών Υγείας με καίριο ρόλο στη χάραξη εμβολιαστικών προγραμμάτων και πολιτικών υγείας, μέλη επιστημονικών εταιρειών, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων ασθενών.

Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν την υποστήριξή τους στους στόχους της Συμμαχίας, αναγνωρίζοντας την αξία του έργου της και δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τις δράσεις της προς την κατεύθυνση της εφαρμογής μέτρων για τη μείωση του κινδύνου από τον ιό HPV και τη διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο καθολικός εμβολιασμός κοριτσιών και αγοριών σε μικρή ηλικία και πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καταπολέμησης του ιού HPV.

Σήμερα, 87% των χωρών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) συστήνουν τον εμβολιασμό των κοριτσιών και 46% αυτών συμπεριλαμβάνουν και τα αγόρια σε αυτές τις συστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες που έχουν εφαρμόσει επιτυχώς τον καθολικό εμβολιασμό, όπως η Αυστραλία, έχουν επιτύχει ως και 90% μείωση των λοιμώξεων HPV! Στη χώρα μας ο HPV εμβολιασμός των γυναικών 11-26 ετών (παρεχόμενος δωρεάν μόνο μέχρι την ηλικία των 18 ετών) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ενώ στους άνδρες συστήνεται μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Την υποστήριξή του στους στόχους της Συμμαχίας προσέφερε μέσω έγγραφου χαιρετισμού ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ΓΓ ΠΦΥ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ο δικός σας στόχος είναι και δικός μας, και θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε ενέργεια και κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί να σώσει και να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. Ως εκ τούτου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθειά σας και θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να επικοινωνηθεί η ανάγκη πρόληψης του σχετιζόμενου με τον HPV καρκίνο και στα δύο φύλα, μέσω του εμβολιασμού και του προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά και να βελτιωθεί το εύρος χρήσης του εμβολίου».