Αντιδράσεις μελών της επιστημονικής κοινότητας προκάλεσαν οι δηλώσεις του καθηγητή Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ  Δημήτρη Κουβέλα σχετικά μετα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Κούβελας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήδη το ποσοστό του εμβολιασμού παγκοσμίως είναι υπερβολικό, καθώς δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου των παρενεργειών, και ότι οι κάτω των 40 ετών, εάν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να τους τοποθετεί στις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να εμβολιαστούν».

Σχολιάζοντας τον εν λόγω ισχυρισμό, η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού δήλωσε τα εξής: «Η επιστημονική κοινότητα βεβαίως και φέρει ευθύνη. Εγώ με χαρά να αντικρούσω όσα είπε ο κ. Κούβελας. Υπάρχει μια μικρή ομάδα ηλικιών που ανάλογα και με το εμβόλιο, ωφελούνται λιγότερο από το εμβόλιο. Αλλά σε όλους άνω των 40 ετών υπάρχει κίνδυνος, ακόμα και να χάσουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Σε αυτά ή τα νεότερα παιδιά πρέπει να πούμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν όχι μόνο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά επειδή κινδυνεύουν και οι γύρω τους».

Παράλληλα, η δημόσια τοποθέτηση του κ Κούβελα, ότι οι εμβολιασμένοι που μολύνονται παράγουν μεταλλαγμένα στελέχη του ιού τα οποία μολύνουν τους ανεμβολιαστους και τους θέτουν σε κίνδυνο προκάλεσε την αντίδραση του καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέα Γραβάνη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook ζητά από τα όργανα του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας θα πρέπει να καλέσουν τον συγκεκριμένο καθηγητή να τεκμηριώσει επιστημονικά τις απόψεις του.