Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε χθες ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πειθαρχική δίωξη του τ. Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ ιατρού Τάκη Γεωργακόπουλου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ιατρός πνευμονολόγος – εντατικολόγος  του ΕΣΥ στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα,  υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ από το 2015 έως το 2019. Ανάμεσα στα καθήκοντά του, όπως αυτά του ανατέθηκαν από το ΔΣ του Οργανισμού, ήταν και η επιβολή ποινών σε γιατρούς για υπέρβαση των συνταγογραφικών ορίων, που είχαν τεθεί νόμιμα ώστε να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον από προκλητή ζήτηση υπηρεσιών  και αχρείαστες χρεώσεις. Οι ποινές αυτές επιβάλλονταν σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και πάντοτε ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ.

Το 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) αποφάσισε να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο εναντίον του κ. Γεωργακόπουλου, όχι για κάποια ιατρική πράξη ή για παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά επειδή καλούσε σε απολογία γιατρούς – μέλη του ΙΣΑ για υπέρβαση των ορίων συνταγράφησης  για φάρμακα, εξετάσεις ή άλλες παροχές υγείας. «Η καταφανώς παράνομη απόφαση του ΙΣΑ, εκκινούμενη από καθαρά συντεχνιακή και εκδικητική λογική, έχει ως μοναδικό στόχο να τρομοκρατήσει τον κ. Γεωργακόπουλο αλλά και οποιοδήποτε γιατρό βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση. Ο ΙΣΑ επί της ουσίας διατείνεται ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ανεξέλεγκτοι, να μην υπόκεινται σε κανένα θεσμικό πλαίσιο ως προς τη συνταγογράφηση και συνεπώς να χρεώνουν κατά το δοκούν το δημόσιο  Ασφαλιστικό Φορέα  Υγείας, χωρίς έγκυρα διαγνωστικά και θεραπευτικά  πρωτόκολλα, των οποίων η τήρηση θα ελέγχεται αυστηρά», τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές.