Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα της εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου( ΣΟΧ) σε σίτιση, φύλαξη και καθαριότητα στις δημόσιες δομές υγείας, κατέθεσαν με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας Α. Ξανθού 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Υπουργός υγείας ερωτάται εάν σκοπεύει να επαναφέρει το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ στους τομείς της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας, εάν θα προχωρήσει η ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που λήγουν τέλος του 2021 καθώς και πως αιτιολογείται η πολιτική απόφαση της επαναφοράς των εργολάβων στις δομές του ΕΣΥ, από τη στιγμή που θα παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους.

Επίσης εάν ισχύει ή όχι η αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς του προσωπικού του ΕΣΥ ( μονίμων και συμβασιούχων όλων των κατηγοριών ), ιδίως κατά την περίοδο της πανδημίας και εάν αναζητά ή όχι η κυβέρνηση μια ρύθμιση που θα δίνει εργασιακή προοπτική στους σημερινούς συμβασιούχους και θα καλύπτει με σταθερό και ποιοτικό τρόπο τις ανάγκες του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η παραπάνω ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα μετά την πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου με βάση την οποία παρατείνονται αυτοδικαίως από τη λήξη τους και για ένα (1 ) έτος οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που είχαν συναφθεί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν φέρνει μια αντίστοιχη ρύθμιση για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.