Στα αίτια που αρκετοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, δίνοντας έμφαση στις εσφαλμένες αντιλήψεις για τον εμβολιασμό, που όπως είπε είναι πάρα πολλές.

Όπως τόνισε, ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια. Επομένως, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός.

Υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου. Επομένως, σαν αιτία, «μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα», δεν ισχύει, σημείωσε.

Αναφερόμενη σε κάποιες που αφορούν τους νέους, είπε ότι πρώτα από όλα ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών.

Πρόσθεσε ότι «εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους, με συνεννόηση με τον γυναικολόγο τους και ο εμβολιασμός επιτρέπεται, μάλλον επιβάλλεται και για θηλάζουσες».

Σημείωσε μάλιστα ότι σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρεφόταν με την κατάποση στο στομάχι του μωρού.

Σχετικά με το επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, είπε ότι ξεχνούν το γεγονός ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι  άτομα ανεμβολίαστα.