«Δυο σκιές εμποδίζουν την οριστική έξοδό μας από τη δοκιμασία της πανδημίας, η μετάλλαξη Δέλτα και το ποσοστό των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας», τόνισε με χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι  «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων, θα δώσει ελευθερία σε πολλούς και προστασία σε όλους, γιατί δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αλλά οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες Ελληνες». Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα που αφορούν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αλλά και περιορισμούς για ανεμβολίαστους πολίτες:

Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Οσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ειδική πρόνοια για τις ένοπλες δυνάμεις. Οι στρατιωτικοί και φαντάροι θα έχουν τη δυνατότητα αλλά και κίνητρα για να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους.

Από την Παρασκευή έως τέλη Αυγούστου όλοι οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης, σινεμά και θέατρα θα λειτουργούν αποκλειστικά με εμβολιασμένους.

Σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας, οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας,  Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.