Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο: «Θα αποτελέσει η πανδημία COVID-19 νόσημα για νέους» που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature γίνεται ανασκόπηση αν η νόσος θα προσβάλει άτομα νεαρότερης ηλικίας. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

To Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που έκανε σύσταση για εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε άτομα ηλικίας 12–15, μια απόφαση που ελήφθη ως απάντηση στο ολοένα αυξανόμενο ποσοστό νέων μολύνσεων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Το νεαρότερο ηλικιακό προφίλ των κρουσμάτων δεν προκαλεί έκπληξη, αναφέρει ο Ran Balicer, επιδημιολόγος στο Clalit Health Services, του Ισραήλ. Ωστόσο, υπογραμμίζει την πιθανότητα ότι τα επόμενα κύματα πιθανόν να πυροδοτηθούν από νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, ειδικά παρουσία νέων πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών.

Παρόμοια τάση εμφανίζεται παγκόσμια και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προς το παρόν ως «η νόσος των ανεμβολίαστων που είναι κυρίως νέοι», δηλώνει ο Joshua Goldstein, δημογράφος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

Αυτή η αλλαγή συμβαίνει σε πολλές χώρες όπου προτεραιότητα εμβολιασμού δόθηκε στους ηλικιωμένους και οι υπόλοιποι ενήλικες τώρα προσεγγίζουν υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης.

Η μετατόπιση σε νεότερες ηλικίες έχει αυξήσει το ενδιαφέρον για μελέτες που αφορούν τη μετάδοση και τη πρόγνωση της νόσου σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Για τη λήψη καλύτερων πολιτικών αποφάσεων, «γίνεται όλο και πιο σημαντικό να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου σε παιδιά και εφήβους», δηλώνει η Karin Magnusson, επιδημιολόγος στο νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Όσλο.

Το μεταβαλλόμενο πεδίο αναφορικά με τις μεταδόσεις του κορονοϊού έχει επίσης τροφοδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την επέκταση προληπτικών μέτρων υγείας, όπως η χρήση μάσκας σε εφήβους και παιδιά στο Ισραήλ, αναφέρει ο Dr. Balicer. «Καθώς ο κίνδυνος των μολύνσεων μετατοπίζεται προς τους νέους, τα επιχειρήματα υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων θα γίνουν όλο και πιο ισχυρά», αναφέρει ο Nick Bundle, επιδημιολόγος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στη Στοκχόλμη. Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος σοβαρής νόσου στα παιδιά παραμένει χαμηλός και σε πολλές χώρες που έχει παρατηρηθεί αύξηση στο ποσοστό των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί.

Η μετατόπιση των μολύνσεων σε νεαρότερες ηλικίες σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού COVID-19 αποτελεί ένα ενδιαφέρον φαινόμενο, αλλά πιθανόν θα έχει βραχεία διάρκεια. Μερικές παράμετροι μπορεί να αναστρέψουν αυτήν την εικόνα, αναφέρει ο Henrik Salje, επιδημιολόγος λοιμωδών νόσων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου. Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να εμβολιάζουν νεαρότερα άτομα – όπως ήδη γίνεται στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες – που σε συνδυασμό με νέα μεταλλαγμένα στελέχη και την πιθανή εξασθένιση της ανοσίας μεταξύ των ηλικιωμένων ομάδων θα μπορούσε να τους καταστήσει ξανά ευαίσθητους στον ιό.