Πειραματικό εισπνεόμενο εμβόλιο κατά της COVID-19, κατέδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα.

Το εν λόγω μονοδοσικό εισπνεόμενο εμβόλιο είναι παρόμοιο με αυτά που χρησιμοποιούνται έναντι της εποχικής γρίπης, και σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Αιόβα, αν αποδειχτεί αποτελεσματικό και στους ανθρώπους, θα μπορούσε να μπλοκάρει τη μετάδοση του SARS-CoV-2 και να βοηθήσει στον έλεγχο της πανδημίας. Στο εν λόγω εμβόλιο, χρησιμοποιείται αβλαβής ιός της παραγρίπης (PIV5).για την είσοδο της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2 στα κύτταρα, ώστε να προκληθεί ανοσολογική απόκριση έναντι της λοίμωξης από τον κορονοιό. Το PIV5 συνδέεται με ιούς του κοινού κρυολογήματος και μολύνει εύκολα ανθρώπους χωρίς να προκαλεί σημαντική νόσο. Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε φυσιολογικές θερμοκρασίες ψυγείου για τουλάχιστον 3 μήνες.

Στα ποντικούς προκάλεσε τοπική ανοσολογική απόκριση που αφορούσε αντισώματα και κυτταρική ανοσία και παρείχε ολοκληρωτική προστασία έναντι θανατηφόρων δόσεων του SARS-CoV-2.

Σε κουνάβια, το εμβόλιο εμπόδισε λοίμωξη και νόσηση και φάνηκε να εμποδίζει τη μετάδοση του κορονοϊου από μολυσμένα κουνάβια σε απροστάτευτα και μη μολυσμένα κουνάβια στο ίδιο κλουβί. Παρότι πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα στα πειραματόζωα, δεν είναι σίγουρο ότι ο εμβόλιο θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Biao He, δήλωσε ότι η ομάδα του αναπτύσσει την πλατφόρμα εδώ και πάνω από 20 χρόνια και άρχισε να εργάζεται σε νέες συνθέσεις εμβολίων για την καταπολέμηση της covid-19 στην αρχή της πανδημίας.