Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι εταιρείες  AstraZeneca και Johnson & Johnson, έχουν ξεκινήσει έρευνες για πιθανή τροποποίηση των εμβολίων τους κατά της COVID-19, με στόχο να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε σπάνιες περιπτώσεις μετά τη χορήγηση των εμβολίων τους. Πέραν του Πανεπιστημίου της Οξφόδρης, στην έρευνα μετέχουν και εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες. Νέα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες διεθνώς σχετικά με το μηχανισμό σχηματισμού των θρόμβων ενισχύουν τις ελπίδες ότι τα αίτια μπορούν να εντοπιστούν και να ανασχεδιαστεί πιθανώς το εμβόλιο της AstraZeneca έως το επόμενο έτος, κατά την εκτίμηση ορισμένων εκ των ειδικών. Σύμφωνα ωστόσο με το ίδιο δημοσίευμα, είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν όντως τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν, ή εάν αυτό θα είχε νόημα από εμπορικής άποψης. Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson ανέφερε σχετικά ότι η εταιρεία «υποστηρίζει τη συνεχή έρευνα και ανάλυση κατά τη συνεργασία της με επιστήμονες και υγειονομικές αρχές παγκοσμίως».

Από την πλευρά της, η AstraZeneca επισήμανε ότι «συνεργάζεται ενεργά με τις ρυθμιστικές αρχές και την επιστημονική κοινότητα για να κατανοήσει αυτά τα εξαιρετικά σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, καθώς και για τη συγκέντρωση πληροφοριών για την έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, και την κατάλληλη αντιμετώπιση».

Πέραν των εμποδίων στο επιστημονικό πεδίο, οι όποιες πιθανές τροποποιήσεις ενδέχεται να απαιτούν και αλλαγές στα δικαιώματα ιδιοκτησίας ή την έγκριση των σκευασμάτων εκ μέρους των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Παρόλα αυτά, η άνευ προηγουμένου κλίμακα και ο επείγων χαρακτήρας της διάθεσης εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε fast-track διαδικασίες τόσο ως προς την επιστημονική έρευνα, όσο και σχετικά με τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν, όπως ακριβώς επιταχύνθηκε και η ανάπτυξη των εμβολίων σε πρώτη φάση.