Με ανακοίνωσή του, το PhRMA Innovation Forum, επισημαίνει ότι η πρόβλεψη για το ύψος υπέρβασης του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής περίθαλψης το 2020 ξεπερνά το αντίστοιχο που καταγράφηκε το 2019  ενώ το συνολικό ύψος των επιστροφών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνει και το rebate όγκου με βάση τις πωλήσεις των φαρμάκων ανέρχεται στο ποσό των 1.338 δισ.

«Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για μείωση των αυτόματων επιστροφών και δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι συνολικές επιστροφές για τη μεγάλη πλειοψηφία των καινοτόμων φαρμακευτικών εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνουν δραματικά», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, η έλλειψη διαφάνειας των δεδομένων δεν προάγει το δημόσιο διάλογο, δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις στις Φαρμακευτικές Εταιρείες όσον αφορά στην προβλεψιμότητα και αναστέλλει πιθανές επενδυτικές κινήσεις. Επιπροσθέτως, οι συχνές αλλαγές με αναδρομικό χαρακτήρα δεν συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας θετικής και αισιόδοξης εικόνας για το συνολικό επιχειρηματικό περιβάλλον της Ελλάδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις να κατευθύνονται σε πιο σταθερούς και προβλέψιμους προορισμούς και η Ελλάδα να μην καθίσταται ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες παρόμοιου μεγέθους χώρες όσον αφορά στις επενδύσεις.

Το PhRMA Innovation Forum Ελλάδος έχει ήδη απευθυνθεί επανειλημμένα, γραπτώς και προφορικώς, στις αρμόδιες Αρχές (ΕΟΠΥΥ, Υπουργείο Υγείας) αναφορικά με τον προσδιορισμό του ύψους των υποχρεωτικών επιστροφών για το έτος 2020, ουδέποτε όμως έλαβε γραπτή απάντηση επ’ αυτού του ζητήματος.

Το PhRMA Innovation Forum καλεί για άλλη μια φορά την Ελληνική Πολιτεία να αποκαταστήσει την εικόνα για το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών που καλείται να πληρώσει η Φαρμακοβιομηχανία στο Κράτος και παράλληλα να δρομολογήσει τις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.