Για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, που σχετίζεται με την χορήγηση του εμβολίου Johnson & Johnson κατά της Covid-19, προειδοποίησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, περίπου 100 άτομα εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré μετά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, που όμως έχει χορηγηθεί σε 12,5 εκατ. άτομα. Από αυτές τις 100 περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία. Ένα άτομο πέθανε. Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες.

Η χθεσινή ανακοίνωση του FDA αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το εμβόλιο Johnson & Johnson (J&J), το οποίο έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ενώ τέθηκε σε αναστολή για δέκα ημέρες τον Απρίλιο μετά από περιπτώσεις εμφάνισης σοβαρών θρομβώσεων σε γυναίκες μετά τον εμβολιασμό τους.