Σε απάντηση των  δηλώσεων του προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών στην έρευνα για την αναζήτηση της προέλευσης της επιδημίας,  η Κίνα δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει  και απέρριψε τις επικρίσεις που διατύπωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος ζήτησε και «καλύτερη συνεργασία με το Πεκίνο για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη».

«Το πρώτο πρόβλημα είναι η κοινοποίηση πρωτογενών δεδομένων και είπα ήδη από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της έρευνας ότι αυτό το πρόβλημα θα έπρεπε να διευθετηθεί και το δεύτερο είναι ότι υπήρξε απόπειρα πρόωρης ελάττωσης του αριθμού των υποθέσεων, όπως της υπόθεσης του εργαστηρίου», είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε πρόφατη συνέντευξη τύπου.  Η κοινή έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους από κινέζους επιστήμονες και μία ομάδα επιλεγμένη από τον ΠΟΥ κατέληξε σε ορισμένα περιορισμένα συμπεράσματα. Ενα εξ αυτών ήταν ότι θεωρήθηκε «ελάχιστα πιθανό» ότι ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, ενώ τονίσθηκε η θέση της μετάδοσης από ζώο στον άνθρωπο μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, που δεν έχει εντοπισθεί.

Η θέση της διαφυγής από εργαστήριο αποκλείσθηκε κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας, για να επανέλθει από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και στην συνέχεια από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Αν και το Πεκίνο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να βγάλει από το πλάνο την υπόθεση της διαφυγής από το εργαστήριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε προχθές: «Τα ατυχήματα στο εργαστήριο συμβαίνουν, είναι αρκετά συνηθισμένο. Έχω δει κι εγώ (τέτοια ατυχήματα) και έχω κι εγώ κάνει σφάλματα».