Όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία για μη επείγοντα περιστατικά σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Κύπρου, αναβάλλονται, με  διάταγμα  που  εξέδωσε  το  Yπουργείο  Υγείας.  Το  διάταγμα  εκδόθηκε  μετά  από  αίτημα  του  ΟΚΥπΥ, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι διαθέσιμες κλίνες για περιστατικά Covid-19. Όπως εξήγησε στο Health, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Χαράλαμπος Χαριλάου, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο δράσης, που προνοεί την ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών, εκεί και όπου χρειάζεται.

«Tα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ έχουν ένα αυξημένο αριθμό νοσηλευόμενων με Covid-19 και μέρα με τη μέρα ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στα περιστατικά Covid-19, χρειάζεται να μειωθούν κλίνες άλλων παθήσεων». Στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19, ήταν  181, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση. Ο  κ.  Χαριλάου  επεσήμανε  πως  στην προσπάθεια για αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων συμβάλουν

και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς διαχειρίζονται περιστατικά που δεν σχετίζονται με Covid-19 και διαθέτουν

επιπλέον κλίνες και ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, εκτός στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, λειτουργούν κλίνες Covid-19, ενώ το Μακάρειο Νοσοκομείο διαχειρίζεται εξειδικευμένα περιστατικά που αφορούν παιδιά, εγκύους και γυναικολογικά περιστατικά.