ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις επιβίβασης των επιβατών στα πλοία από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής εξέδωσε το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με όσα προβλέπει όσοι επιστρέφουν από τα νησιά και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν νοσήσει από κορονοιοό, πρέπει να έχουν μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών ή self test 24 ωρών με την απαραίτητη βεβαίωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση της Πέμπτης, αναφέρθηκε ότι η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν η υποχρεωτική διενέργεια rapid test κατά την επιστροφή από τα νησιά, ωστόσο, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρότασης  καθώς δεν υπάρχουν σε όλα τα νησιά οι απαραίτητες δομές ώστε να γίνονται τόσα μοριακά ή rapid test καθημερινά. Έτσι αποφασίστηκε η υποχρεωτική διεξαγωγή τουλάχιστον σελφ τεστ κάτι που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ως ισχυρή σύσταση.

Αναλυτικά για τη διενέργεια των self tests, η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρει ότι οι επιβάτες στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί και τις λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου».