Η σημερινή μέρα, η «Ημέρα Ελευθερίας» , όπως την αποκάλεσε ο Πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, σηματοδοτεί την άρση όλων των μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης της διασποράς του κορονοϊού, στην Βρετανία. Ωστόσο, η χώρα βιώνει μια σημαντική έξαρση της επιδημίας, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία σε πολίτες και επιστήμονες για πρόωρη απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει ακόμα και τη χρήση μάσκας και την κοινωνική αποστασιοποίηση σε εσωτερικούς χώρους.

Με ανακοίνωσή της, ομάδα διεθνών επιστημόνων, κάλεσαν χθες τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, για άρση όλων των περιορισμών, επισημαίνοντας τους κινδύνους που εμπεριέχει αυτή η στρατηγική, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον βασίζει την απόφασή του στην εκστρατεία εμβολιασμού που έχει επιτύχει τον πλήρη εμβολιασμό, των δύο τρίτων του ενήλικου πληθυσμού.

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει 1-2 εκατομμύρια κρούσματα εντός των προσεχών εβδομάδων και 7-10 πριν από το τέλος του έτους και μια κορύφωση με περισσότερα από 100.000 κρούσματα καθημερινά αυτό το καλοκαίρι», αναφέρουν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων είναι και οι σύμβουλοι της ιταλικής και της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, Βάλτερ Ριτσιάρντι και Μάικλ Μπέικερ.

Μεταξύ άλλων, επικαλούνται τους κινδύνους της «μακράς Covid» στους ανθρώπους που θα προσβληθούν αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης μιας νέας παραλλαγής, ανθεκτικής στα εμβόλια.