Σε διευκρινίσεις σχετικά με ερωτήματα που τέθηκαν από λειτουργούς της Εκκλησίας όσον αφορά τα εμβόλια κατά της COVID-19, προέβη κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προκειμένου όπως είπε να αρθούν οι δισταγμοί πο έχουνε σχετικά με τον εμβολιασμό.

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο απάντησε η κ. Θεοδωρίδου είναι αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά του Covid για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυικά κύτταρα που προέρχονται από κυήσεις που διεκόπησαν για ιατρικούς λόγους. «Κανένα από τα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν πούμε ότι χρησιμοποιούνται εμβρυικές κυτταρικές σειρές, όχι ιστοί, στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων», είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως διευκρίνισε, «Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 1960, το 1973, το 1985 και ήταν από τους ιστούς αυτούς, τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν την βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί- οι ιοί, όπως γνωρίζετε, αναπτύσσονται σε κυτταροκαλλιέργειες- και από την ανάπτυξη αυτών των ιών με διάφορες μεθόδους παράγονται τα εμβόλια. Πρέπει να πούμε ότι τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για την χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία, αντίθετα, σώζουν ζωές».

Ένας άλλος προβληματισμός των ανθρώπων που διστάζουν να εμβολιαστούν είναι ότι «τα εμβόλια είναι πειραματικά», ανέφερε, η πρόεδρος της Επιτροπής, για να σημειώσει, ότι «τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο.

Και μόνο με αυτά τα μεγέθη καταλαβαίνει κανείς ότι ο όρος ‘πειραματικό εμβόλιο’ δεν μπορεί να ισχύει». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη να αρχίσουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας τα παιδιά 12 ως 15 ετών – τα οποία ήδη εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά – η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει των εμβολιασμών στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή στα παιδιά που ζουν με ευάλωτα άτομα καθώς αυτά τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύσουμε και για να προστατέψουν τους γύρω τους».