Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία περί υποχρεωτικού εμβολιασμού που συζητήθηκε χθες στη Βουλή.

«Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες, κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Προτάσσονται οι κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους πολίτες», δήλωσε ο αν. Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι «εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες» γιατί υπηρετούν τη δημόσια υγεία, χωρίς, όμως, να επεμβαίνουν στη ζώνη των ατομικών δικαιωμάτων.  «Κοινωνικά ευαίσθητες» γιατί ούτε απαγορεύουν, ούτε και επιβάλλουν κάτι στους πολλούς, αλλά παροτρύνουν τους λίγους να μη βλάπτουν τη συντριπτική πλειονότητα.

«Μελετημένες και μετριοπαθείς» γιατί δεν είναι γενικές και καθολικές. Αντίθετα, στο Δημόσιο προτάσσονται εκείνες οι κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους πολίτες.  Ενώ στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η ευχέρεια προστασίας ταυτόχρονα με την ισχύ όλων των προβλέψεων του Εργατικού Δικαίου. «Απέναντι σε καθαρές αλήθειες, λοιπόν, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Και οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις. Η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα και ‘ναι μεν αλλά’, ούτε αστερίσκους», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ξανθός μίλησε για κρίση εμπιστοσύνης προς την Πολιτεία που ενώ απαιτεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αντιμετωπίζεται με εκβιασμούς και απειλές. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει υπ’ όψιν της ούτε καν την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. «Όλες αυτές  κλιμακούμενες παρεμβάσεις που  συνιστά η Επιτροπή θα έπρεπε να προηγηθούν και μόνο ως έσχατη λύση να έρθει μία συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες μόνο ειδικές κατηγορίες.

Αντιθέτως η Κυβέρνηση, μας φέρνει μία διάταξη  που εισάγει την αναίρεση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εργασία και στην επιβίωση. Αυτή η κίνηση και εκβιασμός, που θα πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις το επόμενο διάστημα, θα καλλιεργήσει πόλωση και διχασμό. Είναι σαν να προσπαθεί η Κυβέρνηση να παίξει με την ιερή αγανάκτηση των εμβολιασμένων προς τους ανεμβολίαστους. Επωάζεται μια κοινωνική αγριότητα , στην οποία δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή τη μεθόδευση», δήλωσε ο κ. Ξανθός.