«Εάν υπάρχει κάτι που μας έχει δείξει αυτή η πανδημία, είναι η αξία της αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας, όχι μόνο κάθετα, αλλά ως οριζόντιο ζήτημα, το οποίο ενσωματώνεται σε όλους τους τομείς της Κυβέρνησης, καθώς είναι κρίσιμο, να ενσωματώσουμε τις πολιτικές ψυχικής υγείας σε όλες τις πολιτικές», δήλωσε μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τις συνέπειες της COVID-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών Υγείας, η υφ. Υγείας, Ζωή Ράπτη.
Όπως σημείωσε, οι προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 αποτέλεσαν «μια πανδημία μέσα στην πανδημία», ένα τσουνάμι ζητημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία, τα οποία δεν έχουν εξαιρέσει κανέναν και καθιστούν τον ρόλο του Π.Ο.Υ., ακόμη πιο σημαντικό από ποτέ.
Σχετικά με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας για να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες ψυχικής υγείας δεν θα μείνουν πίσω, ανέφερε τη χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία, τη δημιουργία γραμμής βοήθειας για τον γενικό πληθυσμό, την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κλινικές covid-19, στις οικογένειές τους και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και στην παραχώρηση καθεστώτος προτεραιότητας στον εμβολιασμό σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εργάζονται σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
«Εν κατακλείδι, η αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τα απαραίτητα επόμενα βήματα, θα αντικατοπτρίζεται στη «Διακήρυξη Κορυφής της Αθήνας για την Ψυχική Υγεία», η οποία θα παρουσιαστεί λίγο αργότερα σήμερα», κατέληξε η υφ. Υγείας.