Με κοινή τους ανακοίνωση, το σύστημα Covax και η Παγκόσμια Τράπεζα γνωστοποίησαν την κατάρτηση  ενός νέου μηχανισμού χρηματοδότησης που θα επιτρέψει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, 250 εκατομμυρίων ανθρώπων σε φτωχές χώρες ως τα μέσα του 2022. Αναλυτικότερα, 92 χώρες μέλη του Covax, οι πιο φτωχές παγκοσμίως, χάρη στο νέο, μηχανισμό χρηματοδότησης θα μπορέσουν αγοράσουν

επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 πέρα από αυτές που θα λάβουν μέσω της ήδη υπάρχουσας χρηματοδότησης από τις δωρήτριες χώρες.

«Η πρόσβαση στα εμβόλια αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους από τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της covid-19», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η εμβολιαστική ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών είναι τεράστια. Ως τις 26 Ιουλίου οι πιο φτωχές χώρες είχαν χορηγήσει μόλις 1,5 δόση εμβολίου κατά της covid-19 ανά 100 κατοίκους, ενώ στις πλούσιες χώρες το ποσοστό έφτανε τις 95,4 δόσεις ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP.

Οι πιο φτωχές χώρες, που έχουν ήδη υποβάλει στην Παγκόσμια Τράπεζα τα σχέδιά τους για τις εκστρατείες ανοσοποίησης, θα μπορούν να επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους να αγοράσουν επιπλέον δόσεις μέσω του Covax, το είδος του εμβολίου που επιθυμούν και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσής τους.

Μόλις η Παγκόσμια Τράπεζα ενημερωθεί από μία χώρα για τα σχέδιά της, θα δώσει στον Covax εγγύηση πληρωμής. Με την εγγύηση της Παγκόσμιας Τράπεζας «ο Covax μπορεί να διαπραγματευτεί την αγορά μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων κατά της covid-19 με τους παρασκευαστές τους, σε ανταγωνιστικές τιμές», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.