Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer κατά του κορονοϊού μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, υποχωρώντας περίπου στο 84% τέσσερις έως έξι μήνες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αλμπέρ Μπουρλά, ο οποίος επικαλέσθηκε ευρήματα μιας νέας μελέτης της εταιρείας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν ισχυρότερη, σε ποσοστό 96,2%, μεταξύ μίας εβδομάδας και δύο μηνών μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Μειώθηκε όμως κατά μέσο όρο 6% ανά δύο μήνες, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 44.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες. Η αποτελεσματικότητα μετά από «τέσσερις έως έξι μήνες ήταν περίπου

«Είδαμε επίσης στοιχεία από το Ισραήλ, υπάρχει εξασθένιση της ανοσίας και αυτό αρχίζει να επηρεάζει την προστασία από νοσηλεία που προηγουμένως ήταν στο 100%. Τώρα, μετά την περίοδο των έξι μηνών, βρίσκεται μεταξύ 85% και λίγο πάνω από 90%», πρόσθεσε. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ, πολύ σίγουροι ότι μια τρίτη δόση θα ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση σε επίπεδα που θα είναι επαρκή για να παρέχουν προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα». Ο κ. Μπουρλά ανέφερε επίσης ότι  δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου, και επεσήμανε ότι υπάρχει προηγούμενο με εμβόλια που χορηγούνται σε τρεις δόσεις για την καταπολέμηση άλλων ασθενειών.

Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει επίσημα στοιχεία στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ σχετικά με τα οφέλη μιας τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά.