Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες αναφέρθηκε στην ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη,  αλλά και στη χορήγηση μια ενισχυτικής τρίτης εμβολίου κατά της COVID-19 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «πολυτέλεια». Υπενθυμίζεται ότι μερικούς μήνες νωρίτερα, η θέση του Π.Ο.Υ. για το ζήτημα, δεν ήταν η ίδια, καθώς υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο δεν θάπρεπε να συζητείται  όταν οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες δεν έχουν εμβόλια ούτε για μία δόση. Αυτή τη φορά εκπρόσωπος του Π.Ο.Υ. δήλωσε ότι «μια τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι μια πολυτελής ενίσχυση που αφαιρείται από κάποιον που περιμένει ακόμη για μια πρώτη δόση. Είναι βασικά ένας τρόπος να κρατήσουμε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους».

Ο κ. Κλούγκε σχολίασε την αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης του νέου κορονοϊού τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην Ευρώπη κάνοντας λόγο για «βαθιά ανησυχητικές εξελίξεις», ενώ επανέλαβε την πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από COVID-19 έως την 1η Δεκεμβρίου.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11%», σημείωσε ο Χανς Κλούγκε, τονίζοντας ότι ήδη στην Ευρώπη η πανδημία έχει προκαλέσει 1,3 εκατομμύριο θανάτους.

Από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής, τα 33 κατέγραψαν μια αύξηση άνω του 10% στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε «τις έξι τελευταίες εβδομάδες, κατά 14% λόγω έλλειψης πρόσβασης σε εμβόλια σε ορισμένες χώρες και έλλειψης αποδοχής των εμβολίων σε άλλες».

Ωστόσο, ο Χανς Κλούγκε κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάζοντα εμβόλια να τα μοιραστούν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα με αυτές στην ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.