Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, κάποιες από τις οποίες  δεν πρόλαβαν να πραγματοποιηθούν λόγω της πανδημίας, δήλωσε ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη χθεσινή τελετή στο υπουργείο Υγείας.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν τους εξής τομείς: Αποτελεσματικά μέτρα στον τομέα της πρόληψης. (Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους με χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ). Αλλαγή στο υπόδειγμα χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να διασφαλίζεται η ορθολογική κατανομή και χρήση των πόρων. σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση του συστήματος Υγείας. Ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών της υγείας μείωση του χρόνου που απαιτείται από την συνταγογράφηση μέχρι την λήψη της θεραπείας και η μείωση της ιδιωτικής δαπάνης σταδιακά. Βελτίωση της περίθαλψης φροντίδα στους πιο ευάλωτους. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης επίσης περιλαμβάνει την προώθηση άμεσα των συνεργειών και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, εφαρμόζοντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά την αντικατάσταση του βιοϊατρικού εξοπλισμού, και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, προκειμένου το σύστημα να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ανθρωποκεντρικό. Τη διασφάλιση της πρόσβασης σε πραγματικά καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τη σχέση κόστους-οφέλους και είναι αποτελεσματικές, καθώς και τη λήψη ουσιαστικών διαρθρωτικών μέτρων ώστε να συγκρατηθούν και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των μηχανισμών διόρθωσης της αγοράς (rebate&clawback). «Όταν έκανα μεταπτυχιακό πριν από 20 χρόνια για το Δίκαιο της Υγείας, δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σε αυτή τη θέση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζοντας πως γνωρίζει καλά το υπουργείο και τις υπηρεσίες του καθώς τη διετία 2013-2015 είχε συνεργαστεί με τους υπουργούς Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο μέτρο της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, αναφέροντας πως «Η αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν είναι τιμωρητική. Όπως όμως ο γιατρός ή ο νοσηλευτής μπορει να επιλέγει να μην εμβολιαστεί, έτσι και ο ασθενής, πχ ο ογκολογικός, μπορεί να επιλέξει να τον περιθάλψει γιατρός ή νοσηλευτής που έχει εμβολιαστεί».

Από την πλευρά της η κ. Γκάγκα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι στο πρόσωπό της τιμά όλο το ΕΣΥ που δίνει την μάχη της πανδημίας. «Είναι αναγκαία η συνεργασία όλων, τη θεωρώ δεδομένη, ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες νοσηλείας για όλους και να συνεχιστεί η αναδιοργάνωση στις υπηρεσίες υγείας με πρωταρχική εκείνη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ανέφερε η κ Γκάγκα ενώ τόνισε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού όλων προτρέποντας όσους δεν το έχουν κάνει να επισπεύσουν το ραντεβού τους και υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, ο απερχόμενος υπουργός Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε το υπουργείο Υγείας ως ένα υπουργείο το οποίο τον σημάδεψε ανεξίτηλα τόσο πολιτικά όσο και ανθρώπινα. Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για τη διετή συνεργασία και τη 18μηνη μάχη με την πανδημία, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία τόσο στον διάδοχό του, Θάνο Πλεύρη, όσο και στη νέα αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.