Η διαδικασία εφαρμογής του νόμου για τις αναστολές εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς ξεκίνησε χθες και σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο εκδόθηκαν και επιδόθηκαν 5.895 πράξεις αναστολής για τους εργαζόμενους μόνο στα νοσοκομεία. Αντίστοιχες πράξεις εκδόθηκαν τόσο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) όσο και για άλλους φορείς του Υπουργείου Υγείας. Παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δόθηκε μόνο στους εργαζόμενους σε ψυχιατρικές κλινικές.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με τις πρώτες επιδόσεις αναστολών ξεκίνησαν και οι διαμαρτυρίες εργαζομένων που σε πολλά νοσοκομεία συγκεντρώθηκαν στις πύλες εισόδου των νοσοκομείων. Στο ΑΧΕΠΑ, τις αντιδράσεις ενέτεινε και η ανακοίνωση του  διοικητή του νοσοκομείου για είσοδο στο νοσοκομείο των εργαζομένων μόνο από τρία σημεία και μετά από επίδειξη σχετικής κάρτας που θα αποδεικνύει ότι είναι εμβολιασμένοι. Συνδικαλιστές χαρακτήρισαν ως παράνομη τη συγκεκριμένη μέθοδο και ζήτησαν την απόσυρσή της. Κάποια στιγμή επιτράπηκε σε όλους η είσοδος, προκειμένου να γίνει καταγραφή και να δοθεί στους ανεμβολίαστους η διοικητική πράξη αναστολής εργασίας, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη διαδικασία σε κλίμα έντασης και τη διοίκηση να διαμηνύει ότι από αύριο η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν αυτή την κάρτα. Στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο όπου στεγάζεται η διοίκηση, καταγγέλλοντας ως παράνομη τη διαδικασία.

Από σήμερα Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν κινητοποιήσεις των εργαζομένων με την ΠΟΕΔΗΝ να ανακοινώνει για την Πέμπτη νέες κινητοποιήσεις, με αίτημα κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του και να αναδειχθούν τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται από σήμερα στη Δημόσια Υγεία.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ εγκαλεί το υπουργείο Υγείας για την αναστολή κανονικών αδειών του προσωπικού τον Σεπτέμβριο. Είναι άδικο – σημειώνει –  μετά από 19 μήνες συνάδελφοι της πρώτης γραμμής να οδηγούνται σε αναστολή καθηκόντων με ούτε ένα ευρώ μισθό.

Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία: «Οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση. Έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία)».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους – έστω και τις τελευταίες μέρες – να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Προκηρύσσει, παράλληλα, στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης και συγκεντρώσεις στις 11 το πρωί: στο υπουργείο Υγείας, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και πύλες των νοσοκομείων.

Παράλληλα, χθες απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ για αναστολή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ πρόσφατα είχε εκδώσει παρόμοια απόφαση και στο αίτημα των Υγειονομικών για το ίδιο ζήτημα. Η Ομοσπονδία, είχε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αίτηση ακύρωσης της απόφασης κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 8 Οκτωβρίου.