Με ανάρτησή του ο CEO της εταιρείας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ξεκίνησε την δεύτερη από τις τρεις φάσεις των δοκιμών που απαιτούνται, για αντιικό φάρμακο κατά του κορονοϊού, που θα χορηγείται από το στόμα σε ενήλικες, οι οποίοι δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν νοσηλευτεί. «Η επιτυχία κατά του COVID19 πιθανότατα θα απαιτήσει τόσο εμβόλια όσο και θεραπείες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την είδηση ότι ξεκινήσαμε μια μελέτη Φάσης 2 (από τις 3) του αντιιικού μας υποψηφίου (φαρμάκου με λήψη από το στόμα), ειδικά σχεδιασμένου για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2-σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες χαμηλού κινδύνου», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Μπουρλά. Ο CEO της εταιρείας παράθεσε και το σχετικό έγγραφο που αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η «νέα φάση της κλινικής δοκιμής αφορά στην αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του PF-07321332- υπό έρευνα και από το στόμα χορηγούμενη αντιιική θεραπεία, σχεδιασμένη ειδικά για την καταπολέμηση του COVID-19-σε μη νοσηλευόμενους, συμπτωματικούς ενήλικες, που έχουν επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης SARSCoV-2 και δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία ή θάνατο».

Στην κλινική δοκιμή θα συμμετάσχουν περίπου 1.140 συμμετέχοντες, οι οποίοι θα λαμβάνουν την PF07321332/ριτοναβίρη ή placebo φάρμακο από το στόμα κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες. Η υπο δοκιμή θεραπεία της Pfizer είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπλοκάρει τη δράση ενός κρίσιμου ενζύμου που χρειάζεται ο κορονοϊός για να αναπαραχθεί.

Η Pfizer έχει δηλώσει ήδη από τον Ιούλιο ότι αν η δοκιμή της PF-07321332 είναι επιτυχημένη θα υποβάλει στοιχεία ώστε να πάρει έγκριση για επείγουσα χρήση το τέταρτο τρίμηνο.