Για τάση συρρίκνωσης της επιδημίας COVID-19 στη χώρα μας, έκανε λόγο o ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 9% την τελευταία εβδομάδα και των θανάτων 2%.

Σημεία επιβράδυνσης καταγράφονται στην πίεση προς το ΕΣΥ, με τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ να έχει μεν αυξηθεί κατά 8%, αλλά το ποσοστό είναι μικρότερο από το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο προειδοποίησε ότι το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο, λόγω της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές, σημειώνοντας πάντως πως η κατάσταση είναι καλύτερη λόγω του εμβολιασμού των νέων. «Η ενίσχυση του εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα των εύπορων χωρών θα επιταχύνει αυτόματα και τον εμβολιασμό των λιγότερο εύπορων κρατών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια και τη μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης μεταλλαγμένων στελεχών, τα οποία επανατροφοδοτούν την επιδημία στις εύπορες χώρες», ανέφερε επίσης ο καθηγητής. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού εμφανίστηκαν σε χώρες όπου τα ποσοστά των εμβολιασμών  ήταν εξαιρετικά χαμηλά ενώ για τις θεραπείες κατά της COVID-19, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχουμε πολύ αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα , αλλά δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί στο μέλλον.

Για τα ποσοστά εμβολιασμού, υπογράμμισε πως εάν είχαμε 10 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερους εμβολιασμένους στην Ελλάδα, θα είχαμε 100 διασωληνωμένους λιγότερους.

Για τη νέα μετάλλαξη «Mu», τόνισε πως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, αλλά προς το παρόν δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.