Πανελλαδική ημέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία, διοργανώνει σήμερα  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με συγκεντρώσεις 8:00-10:00 το πρωί στα νοσοκομεία.

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι οι υγειονομικοί έχουν «επισημάνει πολλές φορές τις παθογένειες του Συστήματος Υγείας που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση», ενώ ακόμη επιμένουν «από το πρώτο κύμα της πανδημίας ότι η μετατροπή του Συστήματος στην αντιμετώπιση μίας νόσου του κορονοϊού αυξάνει την νοσηρότητα από άλλες παθήσεις». Επισημαίνεται επίσης ότι «τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορονοϊού πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας» και πως «πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν μοριακούς αναλυτές για την διενέργεια εργαστηριακών τεστ για κορονοϊό», με αποτέλεσμα «να καθυστερούν να εκδοθούν 1 έως 3 ημέρες και έτσι δεν διεκπεραιώνονται έγκαιρα με κίνδυνο διασποράς».

«Σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύει η καραντίνα στους υγειονομικούς που ήρθαν σε επαφή με θετικά κρούσματα», επισημαίνει η Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι «χρειάζονται περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας», με ταυτόχρονη ένταξη των εργαζόμενων στην Υγεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί επανειλημμένα, χωρίς όμως να το πράξει. Σημειώνεται επίσης ότι: «Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία δωρεά της Βουλής των Ελλήνων λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία».