Ανοίγει την Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της COVID για 285.000 ανοσοκατεσταλμένους, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου,ο  ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι αφορά άτομα που δεν έχουν ανταποκριθεί στον πρωτογενή εμβολιασμό καθώς και άτομα των οποίων τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης χρόνου. Η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για χορήγηση τρίτης δόσης σε άτομα με προβλήματα υγείας (μεταμοσχευμένους, άτομα με καρκίνο, νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση, ασθενείς με χρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας και άτομα με νοσήματα που απαιτούν ειδική θεραπεία). Επίσης έχει προτείνει χορήγηση τρίτης δόσης για άτομα άνω των 60 ετών και σε ηλικιωμένους που διαβιούν σε ιδρύματα χρόνιας νοσηλείας.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών, επικαλούμενη και στοιχεία από τις ΗΠΑ, που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δ, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους. Σύμφωνα με  την ίδια, οι λόγοι που συστήνεται ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων είναι, πρώτον για την ατομική τους προστασία, δεύτερον για τη θωράκιση τους  κατά την επιστροφή τους στο σχολείο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, τρίτον για τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα κα τέλος για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νέων μεταλλάξεων.

Ακόμα ένα θέμα  στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Θεοδωρίδου ήταν είναι ο εμβολιασμός των εγκύων. Από την έναρξη της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί στη χώρα μας 29 έγκυες σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 25 το 2021, ενώ 2 έχουν καταλήξει. Όπως τόνισε, τα εμβόλια έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους και μπορούν να γίνονται καθ΄ όλη την διάρκεια της κύησης, δεν υπάρχουν τρίμηνα κύησης που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός, αλλά ούτε και περιορισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό για την διαδικασία της αναπαραγωγής.