Στο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού European Lung Foundation (ELF) ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Δημήτρης Κοντοπίδης, είναι ο νικητής του βραβείου ELF award 2021.

Το βραβείο απονεμήθηκε στον Δημήτρη Κοντοπίδη προς τιμήν της συγκλονιστικής απόφασής του να αρνηθεί τη μεταμόσχευση πνεύμονα, με σκοπό την πίεση των εμπλεκόμενων φορέων για να φέρει “φάρμακο για όλους” σώζοντας έτσι τις ζωές των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα. Το βραβείο, το οποίο αναγνωρίζει άτομα, ομάδες ή οργανισμούς που έχουν κάνει εξαιρετική συμβολή στην εξυπηρέτηση της ανθρώπινης υγείας στον τομέα της υγείας των πνευμόνων, θα ανακοινωθεί σχεδόν πριν από το φετινό Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, 5-8 Σεπτεμβρίου 2021.

Η Dr. Maria Neira διευθύντρια του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας, ο πρώην Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Rubens Bloomberg είναι κάποιοι από τους προηγούμενους βραβευθέντες ενώ για πρώτη φορά βραβεύεται ασθενής. Λαμβάνοντας το βραβείο, ο Δημήτρης είπε: «Είναι τιμή μου να λαμβάνω το βραβείο ELF. Πιστεύω ότι αυτό το βραβείο μπορεί να αποδείξει σε όλους τους ασθενείς, από κάθε πάθηση, ότι όταν είναι αρκετά γενναίοι να πάρουν θέση, να μάθουν για την κατάστασή τους και να συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να ηγηθούν των αλλαγών στην πολιτική υγείας. Είμαι περήφανος που καταφέραμε να σώσουμε πολλούς συνασθενείς μας και που επηρεάσαμε θετικά τις συζητήσεις πολιτικής σε άλλες χώρες».

Ο πρόεδρος του ELF, Kjeld Hansen, επαίνεσε τις ακούραστες ενέργειες του Δημήτρη: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τον Δημήτρη ως τον αποδέκτη του βραβείου ELF φέτος. Ήταν ένας εξαιρετικός υποψήφιος για αυτό το βραβείο χάρη στα χρόνια που εργάστηκε ακούραστα για να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όχι μόνο. Έχει χρησιμοποιήσει τη δική του κατάσταση για να εμπνεύσει άλλους σε όλο το φάσμα της υγείας των πνευμόνων. Είναι αξιόλογο ότι τώρα αναγνωρίζεται για αυτές τις προσπάθειες και του στέλνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για όλα όσα έχει επιτύχει ».