Για τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), προκειμένου να διερευνηθούν πράξεις έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, μίλησε στην ΕΡΤ, ο διοικητής της Αρχής, Άγγελος Μπίνης.

Πέρα από το Κέντρο Υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα, το φως της δημοσιότητας έχουν δει και περιπτώσεις τέτοιων πράξεων στο «Γ. Γεννηματάς»  στη Θεσσαλονίκη, ενώ καταγγελίες υπάρχουν και για την Κοζάνη, τη Σαντορίνη, το Μεσολόγγι κ.ά. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Μπίνης, η ΕΑΔ ερευνά και 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης», π.χ., σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών. Η ΕΑΔ διασταυρώνει στοιχεία προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα.

Ο κ. Μπίνης προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις». Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ της 5ης ΥΠΕ για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά. Το πόρισμα, αναφέρει ότι 33 άτομα έλαβαν πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού.  Η διοικητική υπάλληλος που φέρεται να ομολόγησε τη δράση της και να έχει αναλάβει εξολοκλήρου την ευθύνη, θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης ή της αργίας.