Οξεία κριτική για την κατάσταση των ΜΕΘ στο ΕΣΥ ασκεί ο Μιχάλης Ρίζος, Ειδικός Παθολόγος – Εντατικολόγος, ΜΕΘ COVID Νοσοκομείου «Αττικόν», πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, σε γραπτή ανακοίνωσή του με την οποία δηλώνει άρνηση συμμετοχής στο επιστημονικό συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρει ο κ. Ρίζος, «ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ ούτε στο ελάχιστο δεν προσεγγίζουν τις 3.500 πανελλαδικά (είναι περίπου 1100), αριθμός που η ίδια η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπεία είχε ορίσει πριν την πανδημία, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ως το ελάχιστο αναγκαίο όριο για ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας». «Ασθενείς με σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια Covid δεν βρίσκανε για μέρες (ή/και ποτέ) κλίνη ΜΕΘ ακόμα και στην ΑΤΤΙΚΗ, το διάστημα της έντασης των επιδημικών κυμάτων. Ακόμα και σήμερα δεν καλύπτονται οι αναγκαίες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών για την ενίσχυση και ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ. Οι προσλήψεις – ειδικά νοσηλευτών – είναι ελάχιστες».

Επίσης, τονίζει ότι ακόμα και σήμερα, ανακυκλώνεται και επιστρατεύεται εκτάκτως το ήδη καταπονημένο, αποδεκατισμένο και εν πολλοίς ανεκπαίδευτο για το χώρο της εντατικής θεραπείας προσωπικό άλλων τμημάτων των νοσοκομείων, ώστε να καλύψουν στο «άρπα κόλλα» τις έστω και λίγες νέες κλίνες ΜΕΘ που δημιουργούνται (σε μεγάλο ποσοστό από δωρεές). Και προσθέτει ότι η ΕΕΕΘ δεν είπε και δεν λέει κουβέντα για αυτά. Επίσης, αναφέρει ότι «ακόμα και σήμερα αντί για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ προσλαμβάνουν αστυνομικούς, αντί για αναπνευστήρες και υποδομές αγοράζονται Rafal και αντί για αύξηση, έχουμε μείωση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία».