Για σαφή σταθεροποίηση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έκαναν λόγο οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.  Ειδικότερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε  για ύφεση στον αριθμό των κρουσμάτων και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στις τελευταίες 15 ημέρες.

Σημείωσε επίσης, ότι ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από το 3,4% στο 2,4%. Αντίθετα, όπως είπε παραμένει υψηλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Σημείωσε επίσης ότι  δεν αποτυπώνεται αύξηση κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις όπως αναμενόταν μετά την επιστροφή από τις διακοπές, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ανησυχητικά  αυξημένο. Για την επικείμενη λειτουργία των σχολείων ανέφερε ότι για φέτος επιλέχθηκε θέσπιση εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με έναν συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται στις δομές υγείας αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που θα διενεργούνται στο σπίτι, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν άλλων κρουσμάτων και απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον. «Με αυτό τον τρόπο θα ελέγξουμε τη διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε και στην πορεία της επιδημίας στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι Από τις 47 Ευρωπαϊκές χώρες, οι 20 έδειξαν βελτίωση. Σημαντική βελτίωση δείχνει η Δανία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και στις περισσότερες Βαλκανικές χώρες.