Με θέμα τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, και μετά τη χθεσινή ενημέρωση από την κ. Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων και τοποθετήσεων για το θέμα, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμού. Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στα «Παραπολιτικά», η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα καθορίσει τα επόμενα στάδια της εμβολιαστικής εκστρατείας για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι και μη ευπαθείς ομάδες που εκτίθενται στον ιό, όπως οι υγειονομικοί, θα πρέπει άμεσα να λάβουν την τρίτη δόση, καθώς το επίπεδο των αντισωμάτων τους ενδέχεται να είναι χαμηλό και συνεπώς να εκτίθενται σε κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχει ζητήσει να λάβουν άμεσα την τρίτη δόση.

Όπως άφησε να διαφανεί η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου, οι υγειονομικοί αναμένεται να είναι η επόμενη πληθυσμιακή ομάδα που θα λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η τρίτη δόση στους υγειονομικούς για την αποφυγή λοιμώξεων, αλλά και για το γεγονός ότι θα επιβραδυνθεί το σύστημα Υγείας, εάν οι ίδιοι ασθενήσουν και απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε ότι το χρονικό διάστημα χορήγησης της αναμνηστικής δόσης είναι 6 έως 8 μήνες από την ολοκλήρωση των δύο δόσεων του εμβολιασμού. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της σε ανασοκατασταλμένα άτομα, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς και τα άτομα υπό μεταμόσχευση, ενημερώθηκαν ήδη με την αποστολή μηνυμάτων SMS, ενώ αναμένεται να ανοίξει σήμερα και η πλατφόρμα για το κλείσιμο των ραντεβού.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε: «Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνεται ο χρόνος ούτε μιας ημέρας. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι για την ηλικιακή ομάδα 15 – 17, το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%, δηλαδή έχουν ήδη εμβολιαστεί 90.000 παιδιά της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι με την ενεργό συμμετοχή των παιδιάτρων αναμένεται ότι πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, αλλά και των ίδιων των εφήβων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και που εμπιστεύονται. Επίσης, εκτιμά ότι έτσι θα δοθούν και οι κατάλληλες απαντήσεις σε λαθεμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια της Covid μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους. «Αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις πιστεύω ότι με την επικοινωνία των γονέων παιδιών με τους παιδιάτρους θα εκλείψουν» είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι αυξημένη είναι και η κινητικότητα που εμφανίζεται διεθνώς σχετικά με τα εμβόλια για τις μικρότερες ηλικίες 5 έως 11 ετών και ακόμα μικρότερες από 6 μηνών έως 5 ετών. «Οι κλινικές μελέτες εξελίσσονται με προσαρμοσμένο για την ηλικία βέβαια δοσολογικό σχήμα των εμβολίων. Και φαίνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές, όπως ο FDA, μετά την αίτηση των εταιρειών μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με τον χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες»,