Η Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας, το γνωστό NHS, ξεκίνησε χθες τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στον κόσμο για το τεστ DNA αίματος Galleri της Grail Inc., που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου, πολύ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Το τεστ Galleri εξετάζει το DNA στο αίμα ενός ασθενούς για να διαπιστώσει εάν κάποιο στοιχείο του έχει σχέση με καρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων θεωρείται η αιχμή της επιστημονικής έρευνας, καθώς οδηγεί σε δραματικά αυξημένα ποσοστά επιβίωσης.

Το NHS ανακοίνωσε ότι θα στρατολογήσει 140.000 εθελοντές στη Βρετανία για να δει πόσο καλά λειτουργεί το τεστ στο πλαίσιο μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής ελέγχου. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα υποβληθούν άμεσα σε έλεγχο δείγματος αίματος με τη δοκιμή Galleri.  «Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το τεστ Galleri για να μάθουμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων που μέχρι σήμερα δυστυχώς διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε ο Peter Sasieni, Καθηγητής Ογκολογίας στο King’s College του Λονδίνου. «Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ηγηθούμε αυτής της σημαντικής έρευνας.»

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μακράν η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο όλων των θανάτων από καρκίνο. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του εντέρου, του προστάτη και του μαστού αντιπροσωπεύουν το 45% των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το NHS. Η αμερικανική εταιρεία Illumina Inc. δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του Grail, μια επένδυση ύψους 7,1 δισ. δολαρίων. Η Illumina είπε ότι το Grail θα λειτουργήσει χωριστά από τις υπάρχουσες δραστηριότητές της.