Ο γαλλικός φαρμακευτικός όμιλος Valneva (VLS.PA) δήλωσε χθες ότι η βρετανική κυβέρνηση ακύρωσε μια συμφωνία αξίας έως 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της Covid-19, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία παραβιάζει τη συμφωνία προμήθειας και καθυστερεί τις παραδόσεις. Μόνο τον Φεβρουάριο η Βρετανία παρήγγειλε επιπλέον 40 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο είναι πλέον κοντά στην ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Το συνολικό ποσό της παραγγελίας έφτασε τα 100 εκατομμύρια, με option να αγοραστούν 90 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις μέχρι το 2025. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη χρηματοδοτήσει τη δημιουργία εργοστασίου του ομίλου Valneva στη Σκωτία, πεπεισμένος για την επιτυχή παραγωγή ενός φαρμάκου που επιτίθεται στην Covid-19 με πολλαπλούς τρόπους, κάτι που ενδεχομένως του δίνει υπεροχή στη θεραπεία μεταλλάξεων.

Ωστόσο, οι ελπίδες του δεν φαίνεται να δικαιώνονται, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η δεύτερη μεγάλη διαμάχη που αφορά εφοδιασμό μετά από εκείνη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του βρετανικού φαρμακευτικού ομίλου AstraZeneca. Οι μετοχές του γαλλικού ομίλου υποχώρησαν πάνω από 30% το πρωί της Δευτέρας, αποφέροντας περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ από την αγοραία του αξία. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το προηγούμενο έτος.