Την αντίθεση του στο σχεδιασμό που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την διαχείριση της πανδημίας, εξέφρασε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, σε δημόσια εκδήλωση με θέμα «Υγεία και οι προκλήσεις μετά την πανδημία», στο πλαίσιο του φόρουμ «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα» της THESSALONIKI HELEXPO FORUM.

Όπως τόνισε, «η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το βασικό δίδαγμα το οποίο ανέκυψε μέσα από αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση, δηλαδή την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, την ενίσχυση των υγειονομικών εργαζομένων οι οποίοι επέδειξαν αυτοθυσία, την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, χάρη στην αυτοθυσία του οποίου διασώθηκαν ανθρώπινες ζωές. Απαντώντας στην ερώτηση
με ποιον τρόπο θα διαχειριζόταν το ζήτημα του εμβολιασμού, τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν θα περιμέναμε την ύστατη στιγμή να παρέμβουμε και μάλιστα με μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας τα οποία αντιστρατεύονται το δικαίωμα στην εργασία, στον μισθό και άρα στην επιβίωση.

Αντίθετα, θα είχαμε έγκαιρα αξιοποιήσει τη γνώση των αρμόδιων επιτροπών λοιμώξεων στα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα, θα είχαμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς και τον κόσμο της εργασίας στον υγειονομικό τομέα ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις, θα είχαμε εξαντλήσει όλα τα μέσα της μέσα της πειθούς, του διαλόγου και των θετικών κινήτρων, προτάσεις δηλαδή τις οποίες διατυπώνει και η Επιτροπή Βιοηθικής θεωρώντας την υποχρεωτικότητα ως έσχατη λύση».

«Ακόμα και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση χρειάζεται να προβεί στη χάραξη μίας νέας εμβολιαστικής στρατηγικής, η οποία δε θα περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής αγριότητας όπως η αναστολή εργασίας και οι απολύσεις οι οποίες μάλιστα επιφέρουν περαιτέρω δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, να το κάνουμε ελκυστικότερο, κίνητρα προσέλκυσης των νέων γιατρών, αντιστροφής brain drain, κι όχι λογική μεγαλύτερου ανοίγματος του ΕΣΥ στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα», κατέληξε ο κ. Ξανθός.