Θετικά είναι τα νέα για το νέο εμβόλιο δύο δόσεων της Johnson & Johnson κατά του ιού Έμπολα: Το εμβόλιο κρίνεται ασφαλές, καλά ανεκτό, ενώ προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε άτομα ηλικίας άνω του ενός έτους, σύμφωνα με δύο νέες εργασίες που δημοσιεύθηκαν στο «Τhe Lancet» Infectious Diseases.

Η μελέτη EBOVAC-Salone παρέχει σημαντικά περαιτέρω στοιχεία, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια Ad26.ZEBOV και MVA-BN-Filo που θα χρησιμοποιηθούν ως προστατευτικό μέτρο κατά της νόσου του ιού Έμπολα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

Η κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σιέρα Λεόνε, η μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε την ασφάλεια και την ανεκτικότητα αυτού του σχήματος εμβολίου σε μια περιοχή που επηρεάστηκε από την επιδημία Έμπολα της Δυτικής Αφρικής 2014-2016, η οποία ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί. Είναι επίσης η πρώτη μελέτη που αναφέρει την αξιολόγηση αυτού του σχήματος εμβολίου σε παιδιά.

Η έρευνα στην περιοχή Κάμπια ήταν μια συνεργασία μεταξύ του London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) και του College of Medicine and Allied Health Sciences (COMAHS) του Σιέρα Λεόνε στο πλαίσιο του έργου EBOVAC11. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το σχήμα του εμβολίου ήταν καλά ανεκτό και προκάλεσε αποκρίσεις αντισωμάτων στον ιό Έμπολα Ζαΐρ 21 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση στο 98% των συμμετεχόντων, με τις ανοσολογικές αποκρίσεις να παραμένουν στους ενήλικες για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα 2014-16 στη Δυτική Αφρική, αναφέρθηκαν 28.652 κρούσματα και 11.325 θάνατοι. Περίπου το 20% των περιπτώσεων ήταν σε παιδιά κάτω των 15 ετών.