Η Κούβα θα ζητήσει σήμερα την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τρία εμβόλια Covid-19. Ο Rolando Perez Rodriguez, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στο BioCubaFarma, ένα από τα κέντρα έρευνας και παραγωγής εμβολίων στην Κούβα, έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με μια εκστρατεία εμβολιασμού που στοχεύει να εμβολιάσει περισσότερο από το 90 % του πληθυσμού μέχρι τον Νοέμβριο.

Σημειώνεται ότι η Κούβα εμβολιάζει τον πληθυσμό της με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στον κόσμο, με τοπικά παραγόμενα εμβόλια Covid-19 Abdala, Soberana-2 και Soberana Plus, όλα εξουσιοδοτημένα για επείγουσα χρήση από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές. Η χώρα είναι η μόνη στην περιοχή που έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά του ιού.

Οι αρχές της χώρας τονίζουν ότι τα εμβόλιά της έχουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% και τα αρχικά αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα άλλων κορυφαίων εμβολίων που μειώνουν σημαντικά τη μετάδοση, την κρίσιμη ασθένεια και τον θάνατο, αν και όσοι ασκούν κριτική στην Κούβα διαμαρτύρονται ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά μόνο από κρατικές αρχές της χώρας.

Η εκστρατεία εμβολιασμού που θα προωθήσει η Κούβα περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας από δύο ετών σε όλη τη χώρα που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν το πρώτο από τα δύο εμβόλια από σήμερα, δήλωσε η αξιωματούχος του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Κούβας, Δρ Μαρία Έλενα Σότο. Η χώρα είναι η πρώτη στον κόσμο που εμβολιάζει μαζικά παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών.