Συνεχείς συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας και μέλη του ΔΣ του συλλόγου, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ και της συνεχούς εκστρατείας ενημέρωσης για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των εμβολίων, από το 2017 μέχρι σήμερα, #εμβολιαΖΩ. Αρχικά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον νέο υπουργό υγείας στα γραφεία του συλλόγου στην Πλ. Αριστοτέλους και στη συνέχεια -την επόμενη μέρα- ευρεία συζήτηση μελών του ΙΣΘ, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για τις «Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας», αμέσως μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΙΣΘ στη ΔΕΘ με τη συμμετοχή και της αν. υπουργού Μ. Γκάγκα καθώς και της υφυπουργού ψυχικής υγείας Ζ. Ράπτη.

Τα θέματα που τέθηκαν από το θεσμικό όργανο των γιατρών της Θεσσαλονίκης αφορούσαν μεταξύ άλλων «στη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης η οποία καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς τα περισσότερα από αυτά στεγάζονται σε πολύ παλιά κτίρια και οι συνθήκες νοσηλείας των ασθενών πρέπει να βελτιωθούν άμεσα».

Επίσης ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΕΣΥ είναι η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων. Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός της χαμηλής κάλυψης (30-40%) των θέσεων που προκηρύσσονται για γιατρούς του ΕΣΥ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις χαμηλές αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών, στην έλλειψη κινήτρων και έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ, με έλλειψη γιατρών σε ειδικότητες πρώτες γραμμής (Αναισθησιολογίας, Παθολογίας, Πνευμονολογίας κ.ά.), αλλά και τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό, γεγονός που πρέπει να ανακοπεί. Το δε καθεστώς των επικουρικών γιατρών σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την κάλυψη θέσεων για μικρό χρονικό διάστημα».

Ο κ. Νίτσας επανέλαβε ότι οι περισσότεροι υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί σήμερα, καλύπτοντας μόνιμες και διαρκείς ανάγκες βρίσκονται σε καθεστώς εργασιακής ομηρείας που πρέπει να λήξει με την προκήρυξη θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ».