Στην πορεία της πανδημίας στην χώρα, τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης στα σχολεία, τους εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα εμβόλια, τόνισε ότι τον επόμενο μήνα θα ανοίξει και η διαδικασία για τα εμβόλια έναντι της γρίπης. Αναφορικά με την τρίτη δόση, ο υπουργός ανέφερε ότι «με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της διεθνούς πρακτικής των papers που δημοσιεύονται, παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Η Επιτροπή εξετάζει δυο πράγματα: Το θέμα της χρονικής διάρκειας και το θέμα με τους άνω των 60 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη και πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα.

Για τους εμβολιασμούς στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι επιδιώκεται η «διεύρυνση του μοντέλου του εμβολιασμού» έτσι οι εμβολιασμοί περνάνε να ανατεθούν και στους ιδιώτες γιατρούς. Τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ενδέχεται να μην συνεχίσουν να λειτουργούν όπως πριν.

Επεσήμανε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια εμβολίων για όλο τον πληθυσμό και σημείωσε ότι στους άνω των 60 έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. «Στόχος το ποσοστό αυτό να αρχίσουμε να το πιάνουμε και στις νεότερες ηλικίες και να πλησιάσουμε το 80%», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πληρωμή των rapid test από όσους έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης είπε “το ακούω με προβληματισμό αυτό που λέτε” και αναμένεται να εξεταστεί ώστε να μην χρειάζεται να πληρώνουν αυτοί που έχουν κάνει την μια δόση. Τέλος, για τα πλαστά πιστοποιητικά είπε ότι είναι δυο οι περιπτώσεις.

Είναι αυτές που υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα και περιπτώσεις ψευδούς νόσησης. Σχετικά με τους υγειονομικούς ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως το πλαίσιο που κινείται το υπουργείο είναι άτομα που έχουν εμβολιαστεί στον υγειονομικό χώρο μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας, θα υπάρξει έλεγχος και θα γίνεται τεστ αντισωμάτων, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία και με τρίτες χώρες για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Για τα σχολεία ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων ενώ θα γίνεται και άμεση ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Για το 50+1 στα σχολεία ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι υπάρχει ένα υγειονομικό και ένα εκπαιδευτικό πρωτόκολλο. Όπως είπε «η βασική αρχή είναι τα σχολεία να μείνουν ανοικτά» και είπε πως το πρωτόκολλο που έχει δομηθεί είναι ένα πρωτόκολλο ασφάλειας , “πρέπει να το εμπιστευτούν οι γονείς”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σχέδιο για να υπάρχει κάλυψη σε κλίνες για τα παιδιά, σε περίπτωση που νοσήσουν και χρειαστούν νοσηλεία, στο δημόσιο αλλά γίνεται και συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα για πλήρη κάλυψη νοσηλειών στην παιδική ηλικία. Για τον εμβολισμό των παιδιών είπε ότι είναι λογικό οι γονείς να φοβούνται για τα παιδιά τους να εμβολιαστούν. “Είμαστε σε συνεννόηση με τις παιδιατρικές ενώσεις”, ανέφερε, ώστε ενημερώνουν οι παιδίατροι τους γονείς».