Για ύφεση της πανδημίας στη χώρας μας το τελευταίο 15θήμερο έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.

Όπως τόνισε, το περισσότερα test που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες, μπορεί να φέρουν αύξηση κρουσμάτων αλλά παράλληλα και μείωση της θετικότητας. «Από τα 90.000 τεστ, στις αρχές αυτής της εβδομάδας φτάσαμε στα 350.000 τεστ την ημέρα. Είχαμε τετραπλάσιο αριθμό ελέγχων. Ήταν λογικό να μειωθεί η θετικότητα στο 1,5% περίπου», σχολίασε. Αναφερόμενη στα παιδιά, δήλωσε ότι «Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους σταθερά αφορούν το 20-21% του συνόλου από τον Ιούλιο ως σήμερα. Ενδέχεται με το άνοιγμα των σχολείων να υπάρξει αύξηση σε παιδιά και εφήβους τις επόμενες εβδομάδες. Διαγνώστηκαν 212 ασυμπτωματικά παιδιά ηλικίας 5-17, ποσοστό 20% σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ανέφερε ότι οι εισαγωγές και σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ μειώνονται. Το 68% των νοσηλευόμενων αφορά ασθενείς άνω των 65 ετών. Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων παρουσιάζει σταθεροποίηση. Το Rt υπολογίζεται στο 0,84 ενώ τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν έναν σταθερό αριθμό διασωληνωμένων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι πάνω από το 63% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες» και έκανε έκκληση ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν.