Νοσοκομεία, οίκοι ευγηρίας και κέντρα υγείας αντιμετωπίζουν προσωρινό πρόβλημα λειτουργίας στη Γαλλία, καθώς η κυβέρνηση έθεσε σε αναστολή εργασίας 3.000 άτομα σε όλη τη χώρα επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δεν εμβολιάστηκαν πριν από την προθεσμία που έληξε αυτή την εβδομάδα έχουν μπει σε αναστολή χωρίς αμοιβή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Olivier Veran στο ραδιόφωνο RTL. «Οι περισσότερες από τις αναστολές είναι μόνο προσωρινές — πολλοί αποφάσισαν να εμβολιαστούν καθώς βλέπουν πως η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είναι μια πραγματικότητα», είπε ο Βεράν. «Αρκετές δεκάδες» είχαν παραιτηθεί αντί να κάνουν εμβόλια, πρόσθεσε. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν παρά πρόσκαιρα προβλήματα, καθώς υπάρχουν στη Γαλλία σήμερα 2,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και συνεπώς η συνέχιση της υγειονομικής περίθαλψης είναι εξασφαλισμένη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έδωσε τον Ιούλιο προθεσμία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου σε υπαλλήλους σε νοσοκομεία, εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και κέντρα υγείας να λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό ή να αντιμετωπίσουν απλήρωτη αναστολή. Πολλοί νοσηλευτές ήταν απρόθυμοι να εμβολιαστούν, επικαλούμενοι ανησυχίες για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP. Ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας της Γαλλίας υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα ότι περίπου το 12% του προσωπικού του νοσοκομείου και περίπου το 6% των γιατρών σε ιδιωτικά ιατρεία δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Ωστόσο, τα συνδικάτα προειδοποιούν για ενδεχόμενες διαταραχές στην παροχή φροντίδας, και ακόμη και ελάχιστοι απόντες σε μια ομάδα είναι αρκετοί για να προκληθεί μια κρίση, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ο Εμανουέλ Σινιόν, διευθυντής ενός οίκου φροντίδας στο Μπορντό.