Η Ινδονησία βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς και έξι εταιρείες φαρμάκων για να γίνει παγκόσμιος κόμβος (hub) για την παραγωγή εμβολίων, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της στο Reuters.

Αναφέροντας τη φιλόδοξη στρατηγική για πρώτη φορά, ο Budi Gunadi Sadikin είπε ότι η Ινδονησία θα ξεκινήσει την πρωτοβουλία δίνοντας προτεραιότητα στις αγορές εμβολίων COVID-19 από εταιρείες που μοιράστηκαν τεχνολογία και δημιούργησαν εγκαταστάσεις στην Ινδονησία. «Συνεργαζόμαστε με τον ΠΟΥ για να γίνουμε ένας από τους παγκόσμιους παραγωγικούς κόμβους για το mRNA», είπε, προσθέτοντας ότι άσκησε άμεση πίεση στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, σε συνάντηση που είχαν.

Οι νέοι «κόμβοι μεταφοράς τεχνολογίας» αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής του ΠΟΥ για την ευρύτερη διανομή της παραγωγής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο και την ανάπτυξη εργοστασίων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την παραγωγή εμβολίων νέας γενιάς. Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας βάσης για την παραγωγή εμβολίων COVID-19 στη Νότια Αφρική θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια να επαναληφθεί η λειτουργία εργοστασίου της Moderna, αλλά η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία σημαίνει ότι το έργο θα πάρει χρόνο, δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Η Ινδονησία έχει αντιμετωπίσει μία από τις πιο σοβαρές εστίες COVID-19 στην Ασία και έχει καταγράψει περισσότερες από 4,1 εκατομμύρια λοιμώξεις και 139.000 θανάτους, αν και οι ειδικοί της δημόσιας υγείας λένε ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πιθανώς αρκετές φορές υψηλότερα. Το ποσοστό των μολύνσεων και των θανάτων στην Ινδονησία μειώθηκε απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά, καθώς μόνο το 25 % του πληθυσμού-στόχου της, 208 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του COVID-19, έχει ακόμη μια σημαντική προσπάθεια εμβολιασμού μπροστά, ειδικά καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί παρέχει τρίτους ενισχυτικούς εμβολιασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες της Ινδονησίας βρίσκονται σε συζητήσεις με τους κατασκευαστές των εμβολίων Anhui, Walvax, Sinovac SVA.O, Genexine 095700.KQ, Arcturus Therapeutics και Novavax NVAX.O.