Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, καθώς διαπίστωσε παρατυπίες στις προδιαγραφές ποιότητας σε ένα από τα εργοστάσια παραγωγής του. Σημειώνεται ότι στα μέσα Ιουνίου οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ πραγματοποίησαν επιθεώρηση σε μονάδα της «Farmastandart-UfaVita» στην οποία παράγεται το εμβόλιο Sputnik-V.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) Jarbas Barbosa, κατά την διάρκεια επιθεώρησης διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται σ’ αυτό οι ορθές πρακτικές παρασκευής (GMP), με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας, που ισχύουν για την έγκριση εμβολίων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, η διακοπή της διαδικασίας έγκρισης δεν είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή και αίρεται μόλις ο παρασκευαστής επιβεβαιώσει ότι οι προδιαγραφές τηρούνται και δεν θα υπάρξουν εκ νέου παραλείψεις και λάθη στην παραγωγική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 είναι περίπου 83% αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Δέλτα, ενώ τον Ιούνιο είχε ανακοινωθεί από τους κατασκευαστές του πως το Sputnik V είναι περίπου 90% αποτελεσματικό. Ωστόσο, ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια που ανέπτυξε το εμβόλιο, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ιζβέστια πως το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό εναντίον όλων των στελεχών του κορονοϊού.