Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε χθες ότι η χώρα θα ξαναρχίσει τις εξαγωγές εμβολίων κατά της COVID-19 τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα είχε αναστείλει την εν λόγω δραστηριότητα τον Απρίλιο, λόγω μιας ιδιαίτερα έντονης έξαρσης της επιδημίας. Ο υπουργός Υγείας Μανσούκ Μανταβίγια δήλωσε πως τουλάχιστον 300 εκατομμύριο δόσεις εμβολίου θα παραχθούν τον Οκτώβριο και ένα δισεκατομμύριο, τους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου.

«Η Ινδία θα επαναλάβει τις εξαγωγές εμβολίων προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του Covax», διευκρίνισε σε σχετική ανακοίνωση. Το Serum Institute of India αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, και είναι ένας από τους κυριότερους παρόχους του προγράμματος Covax, που θα επέτρεπε σε 92 χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να λάβουν δωρεάν εμβόλια με χρηματοδότηση των πιο εύπορων χωρών. Η εκστρατεία εμβολιασμών στην Ινδία, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, προχώρησε με αργούς ρυθμούς κυρίως λόγω των δισταγμών του πληθυσμού.

Ωστόσο, τις τελευταίες βδομάδες ο ρυθμός επιταχύνθηκε και πλέον χορηγούνται από πέντε έως οκτώ εκατομμύρια δόσεις κάθε μέρα. Την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου χορηγήθηκε αριθμός ρεκόρ 22 εκατ. δόσεων με την ευκαιρία μιας ειδικής επιχείρησης που οργανώθηκε για τα γενέθλια του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.