Για τροπολογία στο άμεσο μέλλον με την οποία θα επιχορηγηθεί εκτάκτως ο ΕΟΠΥΥ λόγω COVID-19, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε χθεσινή ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών, όπου και ανέλυσε την ατζέντα με τις προτεραιότητες του στο χώρο της υγείας.

Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, πέρα από την έκτακτη επιχορήγηση ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πλέον οι ιδιώτες πάροχοι του οργανισμού θα ελέγχονται όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών τους και προσέθεσε πως όλες οι δαπάνες θα εξετάζονται σε πραγματικό χρόνο.

Στο τομέα του φαρμάκου, θα επιχειρηθεί η μείωση του clawback, χωρίς όμως να κληθεί η Πολιτεία να πληρώσει τη διαφορά. Στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι και η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα έχει στόχο την ισότιμη παροχή υπηρεσιών Υγείας σε όλους του πολίτες.

Όπως ανέφερε, για τις προληπτικές τους εξετάσεις, οι πολίτες δεν θα ενημερώνονται στο μέλλον μόνο από το γιατρό τους αλλά θα υπάρχει και και παρότρυνση- υπενθύμιση από τις δομές Υγείας. Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης και σε εξορθολογισμό των δαπανών για να διαπιστωθεί που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ σημείωσε ότι μια πρώτη του εκτίμηση είναι ότι τα κονδύλια που διατίθενται σήμερα στον τομέα της Υγείας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τονίζοντας ότι θα επιχειρηθεί ότι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να βρίσκεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης των λοιμώξεων αυτών.