Το Υπουργείο Υγείας έδωσε χθες διευκρινίσεις αναφορικά με την επίσκεψη σε οδοντίατρο και την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού rapid test. Ειδικότερα, διευκρινίσεις ζήτησε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, μετά από αντιδράσεις ιδιωτών οδοντιάτρων. Όπως αναφέρει το υπουργείο: «Στο σύνολο της Επικράτειας, για το διάστημα από τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06.00 που έλαβε ΦΕΚ Β΄ 4337/18.09.2021, οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) 48 ωρών πριν την εξέταση. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση / πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση / πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα».

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι ως προς τους συνοδούς «δεδομένου ότι οι οδοντίατροι υπάγονται στις δομές παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες εντός εξαμήνου συνοδοί υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους στη δομή (οδοντιατρείο)».