«Με αφορμή το γεγονός ότι οι πολίτες επιβαρύνονται με το κόστος των τεστ για την COVID-19, o τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός προέβη σε δήλωση τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: Η υιοθέτηση αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαγνωστικών προϋποθέσεων για την πρόσβαση των πολιτών σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας είναι προφανώς θεμιτή σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.

Το κρίσιμο θέμα βεβαίως είναι ποιος πληρώνει το κόστος. Η κοινωνία συνειδητοποιεί καθημερινά ότι η επιλογή  της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να το επωμίζονται οι πολίτες. H λογική της ατομικής ευθύνης που πρεσβεύει η κυβέρνηση, εξελίσσεται πλέον σε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση στην  καθημερινότητα  των ανθρώπων. Η κρατική ευθύνη υποχωρεί, οι δημόσιες δομές (εργαστήρια νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας , κινητές μονάδες ΕΟΔΥ) καλύπτουν ολοένα και λιγότερο τις διαγνωστικές ανάγκες της πανδημίας, το ΕΣΥ έχει «κατεβάσει ρολά» και οι επιχειρηματίες της υγείας «βγάζουν λεφτά» από εξετάσεις που σχετίζονται με τη Δημόσια Υγεία, με τελικό αποτέλεσμα την εκτίναξη της – διαχρονικά υψηλής-  ιδιωτικής δαπάνης υγείας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η ακρίβεια σε βασικά είδη πιέζει τα νοικοκυριά και τους χαμηλόμισθους.

Επαναφέρουμε τη μόνη ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη αναβαθμισμένης  επιδημιολογικής επιτήρησης  και ελέγχου της διασποράς του ιού στην κοινότητα: συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test με κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, με αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ και  μηδενική συμμετοχή των πολιτών ( ασφαλισμένων και ανασφάλιστων). Και παράλληλα, ενίσχυση των υπηρεσιών Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία για να έχουμε στοχευμένη πρόληψη και υψηλά  υγειονομικά standards  στους εργασιακούς χώρους».