Για το σημαντικό ρόλο των νοσοκομειακών φαρμακοποιών εν μέσω της πανδημίας μίλησε στο συνέδριο «Νοσοκομείο, Φάρμακο, Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός» η Δέσποινα Μακριδάκη, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ & EAHP Board Member. Περιγράφοντας το ρόλο αυτό επεσήμανε τις διαδικασίες προμήθειας, αναφέρθηκε στην διαχείριση των ελλείψεων και τα προβλήματα παράδοσης από προμηθευτές λόγω lockdown κ.ά. Μίλησε επίσης για την επάρκεια κρίσιμων φαρμάκων για τη διαχείριση των νοσηλευομένων με λοίμωξη covid-19 (αντιβιοτικών, δεξαμεθαζόνης, φαρμάκων σχετιζόμενων με αναισθησία κ.λπ.) στην προσπάθεια για απρόσκοπτη συνέχιση ειδικών θεραπειών (χμθ-ανοσοθεραπειών κ.λπ.) ακόμα και κατά τις περιόδους λειτουργίας ως full-covid των νοσοκομείων.

Μεγάλο θέμα ήταν και η προμήθεια φαρμάκων εκτός ένδειξης με βάση τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη covid-19 (tocilizumab, anakinra κ.λπ.) καθώς και η κεντρική διαχείριση κρίσιμων αποθεμάτων (μέσω ΥΠΕ, όπως για την ρεμδεσιβίρη).

Όπως ανέφερε, η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας, τη σημασία της συστηματικής εκπαίδευσης νοσοκομειακών φαρμακοποιών στη διαχείριση κρίσεων, την υποστελέχωση στο απαραίτητο εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό και την ανάγκη για Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Παράλληλα, προέκυψαν και νέοι ρόλοι εκτός του νοσοκομειακού φαρμακείου, όπως στο συντονισμό λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων εντός Νοσοκομείου, στην κάλυψη των αναγκών των εμβολιαστικών κέντρων των δομών της Π.Φ.Υ., στη συνέχιση της χορήγησης φαρμάκων των ευπαθών εξωτερικών ασθενών κ.ά.

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι πολύπλευρα τα καθήκοντα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού σε όλα τα τμήματα του κύκλου της πανδημίας, στην έρευνα, τη φαρμακοθεραπεία, τους εμβολιασμούς, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, τη διαχείριση αποθεμάτων, την πληροφόρηση, την εκπαίδευση και τη συλλογή στοιχείων.
Είναι μεγάλη ανάγκη η πολιτεία να καταλάβει ότι χρειάζεται επαρκής στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με φαρμακοποιούς, ώστε να διατηρηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο η παρεχόμενη φαρμακευτική φροντίδα για κάθε πολίτη.