Είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί το ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με βάση τα επιστημονικά και επιδημιολογικά στοιχεία, γιατί σήμερα είναι ανεπαρκής, τόνισε ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Υπεύθυνος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης, μιλώντας στο συνέδριο «Νοσοκομείο-Φάρμακο-Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός». Όπως ανέφερε ο κ. Παναγούλιας η πανδημία ανέδειξε όλες τις παθογένειες των συστημάτων υγείας και υποχρέωσε όλες τις χώρες να αναπροσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς για την υγεία.

Το υπουργείο Υγείας καλείται να θεραπεύσει τις πληγές που δημιούργησε στο σύστημα τόσο η πανδημία όσο και η πτώχευση της χώρας, που δεν έχει αντικατασταθεί ακόμα από ανάπτυξη. Θα πρέπει να δρομολογηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και να ξεκινήσουν και κάποιες νέες. Αναγκαία είναι η περαιτέρω χρηματοδότηση του συστήματος, με καλύτερη κατανομή των πόρων, τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες.

Είναι γνωστό ότι στα νοσοκομεία μας το ένα στα δύο φάρμακα το πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία. Το ύψος των clawback και rebate έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον κλάδο. Η Ε.Ε. και η Επιτροπή Πισσαρίδη αναφέρουν ότι το ύψος του clawback απειλεί την βιωσιμότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, όμως πρέπει να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα.